Interventii chirurgicale pentru marirea ofertei osoase augmentarea laterala ( marirea laterala de os)

Osul in care se insera implantul dentar este un os care se naste deodata cu dintele: este facut sa sustina dintele si sa primeasca forte de la el. Dupa extractie, nemaiavand nici o functie, incepe sa se atrofieze (este la fel ca la muschi- dupa cum stiti, daca nu ii folositi, muschii se atrofiaza). Acelasi principiu este valabil peste tot in corp: forma este determinata de functie.

     Pentru a putea insera un implant la nivelul maxilarului sau a mandibulei, avem nevoie de o anumita cantitate de os, atat in inaltime, cat si in latime (minim 6,3 -7 mm). Din pacate foarte multi pacienti se prezinta in cabinet la mult timp dupa extractie, cand osul s-a resorbit aproape complet. Atrofia osoasa intereseaza mai intai componenta orizontala - latimea osului, apoi se continua cu cea verticala. Din aceasta cauza una din cele mai frecvente operatii pentru marirea ofertei osoase este augmentarea laterala (marirea laterala de os).

     Pentru a putea beneficia de terapia implantara, osul trebuie refacut prin tehnici speciale de augmentare osoasa ce presupun adaugarea unor materile (os de la pacient,os uman, os bovin, materiale sintetice etc.)  care trebuie stabilizate la nivelul defectului si acoperite cu tesut moale (gingie). Apoi pacientul trebuie sa astepte ca organismul sa  formeze si sa organizeze tesutul osos la acel nivel. Ulterior se insera implantul, urmand  etapa de osteointegrare a acestuia. Dupa tot acest timp pacientul va putea primi o restaurare protetica (lucrare) pe implanturi.

     In cazul in care exista suficient tesut osos cat sa se poata stabiliza un implant dar nu sa il si inconjoare (aproximativ 4 mm latime), se poate face operatia de augmentare osoasa impreuna cu inserarea implantului.

Dr. Schiller Laura Andreea – Medic Specialist Chirurgie Dento-alveolara

                                               Competenta in Implantologie

Programare online