4 lucruri mai putin stiute despre implantul dentar

Pe masura ce implantul dentar devine din ce in ce mai mult prima optiune de tratament a pacientilor nostri si curiozitatea acestora a inceput sa creasca.

Iata raspunsul la cateva intrebari puse de pacienti:

1. Implantul dentar nu influenteaza investigatiile necesare uneori in medicina generala : CT (tomografie computerizata), RMN (rezonanata magnetica nucleara).

Deoarece aliajul de titan din care sunt facute implanturile nu este un aliaj magnetic, nu va interfera cu scanarea dumneavoastra si nici nu va cauza efecte negative asupra investigatiei.

2. Implantul nu va activa senzorii detectorilor de metale de la aeroport.

3. Cu implanturile trebuie sa mergeti la control tot restul vietii. Multi pacienti au senzatia ca, daca nu mai sunt dintii lor naturali, atunci nu trebuie acordata la fel de multa atentie igienei, deoarece nu se cariaza. Este adevarat, implantul nu se cariaza, dar poate face PERIIMPLANTITA (= boala parodontala a implantului). De aceea, pe langa o igiena orala riguroasa, pacientii trebuie sa se prezinte la medic de minim 2 ori pe an pentru control si igienizare profesionala.

4. Cele mai frecvente cauze din care apar probleme la nivelul implanturilor dentare sunt:

 - igiena orala necorespunzatoare si lipsa controalelor la medic 

 - afectiunile asociate ale pacientului : exista boli generale care influenteaza succesul implantului pe termen lung, de aceea, inainte de inserarea implantului, pacientul trebuie sa faca un set de analize de sange. In cazul in care exista probleme atunci el trebuie sa fie instiintat despre riscurile determinate de starea lui de sanatate si poate face o alegere in cunostinta de cauza.

 - fumatul scade rata de succes a implanturilor pe termen lung 

 - lipsa unui tesut osos suficient si a unei gingii inconjuratoare adecvate care sa poata proteja implantul pe termen lung. Din pacate exista multe cazuri in care nu exista suficient os / gingie pentru inseararea unui implant, dar aceasta procedura se face, ea fiind soldata cu esec. Medicul stomatolog are voie sa insere implanturi doar in cazurile care nu necesita nici o procedura de aditie / augmentare osoasa (Deciziile Consiliului National al CMDR care au fost publicate in Monitorul Oficial al Romaniei (nr.490/17.07.2012 si 482/13.07.2012). Operatiile de augmentare / aditie osoasa, sinus lifting etc. intra exclusiv in competenta medicilor specialisti / primari in chirurgie dento-alveoara sau maxilo-faciala.

Stomdas Bacau