Dr. Cobjuc Constantin Dr. Cobjuc Constantin

Medic Dentist

Stomatologie generala

Cariile

Caria simpla reprezinta afectarea ireversibila a smaltului dintelui (invelisul extern) si a stratului de dentina adiacenta (tesutul mai moale de sub smalt), fiind diagnosticata de catre medicul dentist in cabinet prin inspectie directa, avand ca tratament curatarea tesutului dentar infectat, realizarea unei cavitati tipice si obturarea cu materiale restaurative entare.

Dar ce facem atunci cand aceste carii apar sub obturatii coronare deja existente sau de jur imprejurul acestora?

Raspunsul este de multe ori suma dintre analiza radiologica a dintelui si inspectia clinica direta in cabinetul dentar realizata de catre medicul dentist. De cele mai multe ori aceste carii secundare sau marginale nu prezinta o simptomatologie acuta (pacientul nu acuza durere nestimulata = dintele nu doare singur , dar poate acuza o scurta durere pornita  de factori chimici  - dulce,  sau factori fizici - rece), din nou ele fiind diagnosticate doar de catre medicul dentist pentru a pune un diagnostic corect . Cele mai multe carii secundare apar sub obturatii coronare vechi, incorect adaptate sau realizate din materiale care nu adera chimic la dinte (amalgam).

Din fericire tratamentul lor este simplu, realizat tot printr-o obturatie coronara, de cele mai multe ori mai mare in dimensiune decat cea precedenta.

Un alt tratament modern al cavitatilor create in dinte de caria dentara este incrustatia dentara. Aceasta reprezinta confectionarea viitoarei plombe in cabinetul de tehnica dentara si lipirea acestei piese obtinute din materiale de calitate superioara in interiorul sau la exteriorul dintelui.

Indicatiile incrustatiilor sunt multiple, ele avand ca scop reducerea riscului de fractura a dintilor care au leziuni carioase mari sau care sunt devitali (nu mai au nerv).

Orice carie simpla (inclusiv cele secundare si marginale) evolueaza spre interiorul dintelui foarte repede si se transforma in carie complicata, unde este nevoie de un tratament endodontic (curatarea canalelor radiculare unde se afla nervul infectat sau necrozat si obturarea tridimensionala a acestor canale). Obturatiile coronare si incrustatiile previn un tratament endodontic prin protejarea nervului fata de leziunea carioasa grefata pe dinte.

Programare online