Dr. Cobjuc Constantin Dr. Cobjuc Constantin

Medic Dentist

Stomatologie generala

Dr. Cobjuc Constantin » Obturatiile

Obturatiile

Obturatiile (plombele) cu material compozit sunt folosite pentru repararea dintilor afectati de carii, distructii, fracturi, etc. cariile sau portiunile de dinte afectate vor fi indepartate si apoi umplute cu material de obturatie-rasini compozite.

Cariile dentare sunt o boala degenerativa de sanatate orala care rezulta din descompunerea smaltului dintilor. Distrugerea structurii dintelui asociata cu degradarea la dezvoltarea de carii.

Plombele sunt necesare in tratarea cariilor deoarece , in lipsa acestora, degradarea dintelui va continua pana va ajunge la nerv, pe langa faptul ca poate duce la afectiuni si mai grave cum ar fi infectiile si abcesele.

Pentru a realiza obturatia din compozit dintele va fi anesteziat iar caria eliminata. Cavitatea va fi curatata si pregatita cu atentie inainte de a fi plasat materialul compozit. In cazul in care a fost aproape de camera pulpara ( nervul ) a dintelui se va aplica un tratament medicamentos.

Materialul compozit se intareste in lumina albastra de intensitate mare cu o durata de 20 -30 de secunde. Dupa obturarea si intarirea materialului compozit se verica daca plomba are forma si aspectul dorit. In acest moment se fac eventualele ajustari.

Este posibil ca dupa obturatie pacientul sa simta un anumit grad de disconfort fie legat de dinte fie legat de anestezie, insa acest lucru va disparea la putin timp dupa aplicare. Bune practici de igiena orala, obiceiuri alimentare precum si vizite dentare regulate vor contribui la durabilitatea noii obturatii.

Programare online