Inhalosedarea - tehnica sedarii constiente


 

Dezvoltand fobii fata de dentist si tratamentul stomatologic, multi oameni prefera sa nu-si rezolve problemele dentare decat sa treaca printr-o vizita la dentist. De aceea clinica STOMDAS vine in ajutorul dumneavoastra cu aparatura necesara pentru realizarea tehnicii de inhalosedare.

sedation.jpg

Inhalosedarea este metoda prin care se obtine starea de sedare constienta. Presupune inhalarea protoxidului de azot si a oxigenului care se absorb in plamani, apoi in sistemul circulator pentru ca la final sa determine relaxarea pacientlui pe parcursul tratamentului stomatologic. Acesta este capabil sa raspunda satisfacator la stimuli fizici sau comenzi vocale.

Protoxidul de azot (gazul ilariant/ “funny gas”) a fost descoperit in 1772. Inca din 1960 tehnica de inhalosedare a fost inclusa ca disciplina de invatamant in universitatile americane de stomatologie. Actualmente, in SUA, este folosita in proportie de 90% de catre pedodonti(medici dentisti pentru copii) si 50% pentru tratamentul stomatologic al adultilor.

Avantajele Inhalosedarii

  1. Protoxidul de azot actioneaza foarte rapid- dupa inhalare ajunge la creier in 20 sec iar relaxarea si analgezia apar in 3-5 min

  2. Profunzimea sedarii poate fi usor modificata in orice moment

  3. Se elimina rapid din organism dupa intreruperea administrarii, neexistand un efect de ameteala in urma sedarii.

Inhalosedarea - procedeu sigur aplicat in majoritatea pacientilor

Procedeul de inhalosedare este foarte sigur. Substantele folosite nu sunt toxice deoarece nu se metabolizeaza in organism.
Metoda poate fi folosita in cazul pacientilor:

  1. Anxiosi (fricosi)- este necesara totusi o cooperare minima intre pacient si medic(nu se efectueaza copiilor sub 5 ani)

  2. Cu afectiuni cardiovasculare- se constata o stare de relaxare cardiaca mai profunda prin inhalosedare decat prin anestezie generala in cazul persoanelor cu aritmii cardiace sau hipertensiune

  3. Cu afectiuni pulmonare in cazul carora inhalarea de gaze anestezice clasice este contraindicata

  4. Astm bronsic

  5. Afectiuni convulsivante ( epilepsii)

  6. Boala Parkinson- N2O limiteaza miscarile involuntare si agitatia specifica acestei boli

  7. Afectiuni hepatice

  8. Afectiuni renale

  9. Reflex de voma exagerat.

Contraindicatiile inhalosedarii

  1. Obstructii pulmonare cronice ( enfizem, bronsite)

  2. Infectii ale tractului respirator superior

  3. Otita medie

  4. Scleroze multiple

  5. Pacienti cu afectiuni psihice

  6. Pacienti necooperanti (copii sub 5 ani)

  7. Primul trimestru de sarcina la gravide

Indicatia principala este in tratamentul stomatologic al copiilor. Singura conditie este sa existe un minim de colaborare medic- pacient si acesta din urma sa suporte masca nazala. In caz contrar alternativa o reprezinta anestezia generala.
Inhalosedarea este cea mai sigura si mai eficienta metoda de sedare care ii ofera copilului/ adultului o experienta pozitiva si relaxanta in timpul tratamentului dentar. La finalul sedarii pacientul va avea o senzatie de prospetime si buna dispozitie si va putea sa isi continue activitatile zilnice.

Clinica STOMDAS va asteapta impreuna cu o echipa specialzata in tehnica de inhalosedare pentru a va oferi servicii de cea mai inalta calitate in cel mai scurt timp si intr-o atmosfera placuta si relaxanta!