Implanturile si igiena dentara

Un implant dentar este un dispozitiv medical din titan sau zirconiu in forma de surub cilindric sau cilindro-conic ce serveste drept stalp pentru inlocuirea unuia sau a mai multor dinti care lipsesc din arcadele dentare.

Inserarea implantului in osul maxilar se face printr-o interventie chirurgicala, dupa care urmeaza o perioada de osteointegrare de 3-6 luni,urmand apoi protezarea.Rata de succes a unui tratament protetic pe implanturi este influentata in mare parte de igiena orala,neindepartarea corecta a placii bacteriene determinand complicatii postimplantare numite periimplantite.

Tehnicile de igienizare ale dintilor pe implanturi nu sunt diferite de cele ale dintilor naturali. Singura diferenta o reprezinta evitarea substantelor si a instrumentelor abrazive ce pot afecta suprafata de titan a implantului.

Indepartarea placii bacteriene se realizeaza printr-un periaj corect,suplimentat cu folosirea firului interdentar,a periutelor interproximale si a apei de gura. Foarte eficienta este de asemenea folosirea dusului bucal.

Vizitele la cabinetul stomatologic sunt mai dese la inceput: la o zi dupa aplicarea lucrarii, la o saptamana si apoi la o luna. Medicul dentist instruieste pacientul cu privire la tehnicile de igienizare si evalueaza nivelul placii bacteriene.Apoi urmeaza controale periodice la 6 luni cand se
efectueaza o igienizare profesionala si se examineaza clinic si radiologic integritatea implantului si a tesuturilor periimplantare.

Sfaturi pentru o igiena corecta:

  • periati-va de cel putin doua ori pe zi, ideal dupa fiecare masa
  • utilizati apa de gura pentru clatire dupa periaj
  • folositi ata dentara pentru curatarea spatiului dintre dinti
  • pentru spatiile dintre inplanturi puteti folosi periutele interdentare sau dusul bucal
  • la fiecare 6 luni mergeti la cabinetul stomatologic pentru igienizare profesionala

Igiena corecta determina o stabilitate pe termen lung a implantului si a dintilor naturali,oferind starea buna de sanatate orala.

Programare online