Tratamentul endodontic la microscop

Tratamentul endodontic consta in indepartarea intregului continut din interiorul dintelui si, in acelasi timp, a florei microbiene create prin procesul carios si inchiderea etansa, tridimensionala a canalelor dentare pentru a preveni o repopulare cu microbi a dintelui in cauza.

In interiorul dintelui, in urma unei carii, se dezvolta treptat in timp microbi care migreaza prin canalul pulpar spre osul inconjurator al dintelui.

Tratamentul acestor infectii se poate efectua si cu metoda clasica de endodontie in multe situatii, dar nu in toate. Aceasta presupune vizite multiple si se desfasoara pe o perioada de timp mai lunga (chiar si cateva luni in anumite cazuri). Tratamentele la microscop se finalizeaza intr-o singura sedinta si doar in cazuri exceptionale in doua.

Inconvenientul major al tratamentului clasic pentru medicul dentist il reprezinta imposibilitatea de a vedea exact ce se afla in canalele dintiilor. De aceea tratamentul clasic se bazeaza pe experienta si cunostintele medicului in acest domeniu care nu pot compensa intotdeauna pentru dificultatea si complexitatea anumitor cazuri. Microscopul vine in ajutorul medicului dentist deja experimentat, oferindu-i vizibilitate directa si
claritate sporita pentru un tratament finalizat cu succes. Desi tratamentul endodontic consta in mare parte in indepartarea infectiei, se poate ocupa si de tratamentul canalelor in scop preventiv, cum se intampla in situatiile dintiilor care necesita lucrari protetice si pierd mult tesut dentar prin slefuire. In aceste cazuri nervul, prin faptul ca s-a pierdut tesutul dentar care il proteja, poate da reactii dureroase prin inflamatie. Daca este lasat netratat poate evolua spre necroza (mortificare) si ulterior suprainfectare datorita pierderii functiilor vitale care il protejau pana la momentul respectiv.

De asemenea, tot cu scop preventiv, se pot efectua tratamente de canal in cazul dintilor care se afla in vecinatatea unui implant sau a unei augmentari osoase, cu istoric de carii multiple si recidivante, pentru a proteja aceasta zona chirurgicala. In cazul infectarii zonei implantologice sau augmentate, de cele mai multe ori duce la pierderea implantului si a materialelor de augmentare din aceasta zona, datorita contaminarii.

O alta indicatie majora pentru tratamentul microscopic reprezinta anatomia dificila a canalelor dentare. Desi majoritatea dintiilor cresc si se formeaza dupa un anumit tipar dat, anatomia individuala fiecarui pacient poate complica tratamentul. Aceasta anatomie individuala poate fi reprezentata de canale aditionale, curbe sau blocate. Aceste cazuri sunt aproape imposibil de tratat fara vizibilitate directa a canalului si deseori
rezulta in cai false, perforatii sau inchidere neetansa a canalului. Toate aceste cazuri de insucces pot determina o reinfectare sau necesitatea de extractie a dintelui in timp.

Toate aceste indicatii de tratament variaza in functie de cazul fiecarui pacient. Datorita faptului ca tratamentul endodontic efectuat la microscop are o rata de succes de peste 90%, este indicat cu precadere pacientilor cu pretentii la tratamente de cea mai inalta calitate, dar in acelasi timp si in rezolvarea cazurilor complexe sau complicate, evitand necesitatea extractiei dentare.

Programare online