Folosirea factorilor de crestere in medicina dentara

CE SUNT FACTORII DE CRESTERE DIN CONCENTRATELE SANGUINE ?

 

 

 

   Prin centrifugarea sangelui dupa un protocol specific si cu o aparatura speciala, se  selecteaza din sangele pacientului anumiti constituenti (trombocite, plasma, leucocite, fibrina), din care se formeaza ca niste dopuri sau membrane, in functie de caz. Celulele implicate elibereaza niste substante chimice (citokine) - acestea fiind de fapt factorii de crestere, care determina atat formarea de noi vase de sange cat si proliferarea si diferentierea celulelor mezenchimale in celulele formatoare de os la acel nivel, ajutand astfel osul si tesuturile moi sa se vindece mai repede si mai bine.  

 

   Concentratele de trombocite se folosesc în mod obișnuit de mai mulți ani, în diferite specialități chirurgicale sau medicale. Au fost propuse mai multe protocoale în funcție de modalitatea de centrifugare și tipul de eprubete: PRP (plasmă îmbogățită în trombocite), PRGF (plasmă îmbogățită cu factorii de creștere) și PRF (fibrină îmbogățită în trombocite). În diferitele tehnici, se pare că rata celulelor albe este diferita. In PRP, variaza de la 0 la 50 % si in PRF, este relativ egală: peste 50 %.

   Tehnica PRF a avut nevoie de mai mulți ani să se impună și astăzi este considerată ca fiind cea mai simplă și cea mai eficace. Rezultatele clinice PRF sunt în principal legate de eliberarea prelungită a factorilor de creștere dar și de prezența fibrinei polimerizate obținute la sfârșitul centrifugării.

   Tehnica PRF sau fibrină îmbogățită în trombocite, este descrisă , ca posibilitatea de a concentra trombocitele într-un cheag de fibrina, suprimând anticoagulanții. ESTE SINGURA DIN TEHNICILE EXISTENTE CARE NU FOLOSESTE NIMIC ALTCEVA DECAT SANGELE PACIENTULUI, FARA NICI UN ADITIV ! Centrifugarea fără anticoagulanți permite recuperarea cheagului de fibrină care conține trombocitele și prin urmare factorii lor de creștere care sunt printre alții, PDGF-ul (Platelet-derived growth factor), TGF-ul Beta(Transforming growth factor beta) si VEGF-ul (Vascular endothelial growth factor). Fibrina joacă astfel un dublu rol: rezervor de citockine și matrice de cicatrizare celulară.

   Acest rezervor constituit de către fibrină (fibrinogenul coagulat ) va permite o eliberare prelungită a factorilor de creștere, descrisă în mai multe articole științifice. Această eliberare prelungită permite obținerea unui efect mai puternic în măsura în care citockinele eliberate lent stimulează într-o manieră mai importantă celulele înconjurătoare. Similar unei perfuzii continue. Este una dintre proprietățile cele mai interesante ale PRF. Dar PRF-ul aduce deasemenea și fibrina care joacă rolul matricei celulare, adică un component care se umple de celule și va da naștere unui țesut nou.

   Impactul sau rolul celulelor albe prezente în sânge, neglijate în totalitate până în prezent, ar putea deveni de o importanță majoră, grație descoperirii rolului fundamental deținut de aceste celule și în special a monocitelor în formarea noilor vase de sange și în cresterea oaselor. Monocitele sunt sensibilizate via receptorispecifici, în direcția BMP (Bone Morphogenetic Protein), ce sunt capabile să inducă diferențierea celulelor mezenchimale în osteoblaste funcționale permițând formarea rapidă a unui os nou.

Noi folosim factorii de crestere pentru umplerea alveolelor postextractionale, ca adjuvanti in operatiile de marire de os si la stimularea cicatrizării gingivale. 

 

 

 

 

Programare online